« All Projects
Thumbs1 / 31

Modernist Experiment

Residential | Completed May 2014

The drive to create a home that allows the outdoor scenery be a part of the living space, made it necessary to have a fully glazed building within the tropical climate. The design explored the possibilities and advantages of attaining this.

The proposal involved remodeling an existing structure, while making use of the existing structural elements in order to drive down the construction cost. The concept was to have adequate shading overhangs so as to encase the glass box within a bigger box. With the use of large overhangs, projected horizontal elements, steel pergolas and large cantilevered terraces, we proposed a design that had a systematic flow and interconnectivity of various elements creating a uniquely styled all glass modernist home which has a constant relationship with the environment.

The result of this is a home that retains its coolness all day, even on a sunny day, while having naturally lit living spaces throughout the day. Within the interior, there is an artful interplay of space and view, enhanced by the continuity of external and internal materials which fuses interior and exterior spaces.

The internal plan consists of 3 bedrooms and a family lounge on the upper floor, designed around an atrium effect stair hall which is constantly lit with the use of a polycarbonate material as the skylight light covering. The living spaces which span the lower floor are interwoven by the visual link achieved between the spaces and the outdoor. We retained the use of the existing courtyard enhancing the opportunity to have a more eco-friendly internal space. The courtyard is strategically positioned to be visually connected to all the spaces within the home.

Located in a serene part of Lekki, the modernist experiment house stands out as an artistic statement within its environment.

 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View
 Image
View